Home Up Links

Generelt
Generelt Vira Spam Password Hoax Jura Porte Trojan Menneskelige faktor

 

Home

Hvordan kan man beskytte sin PC?

 

Der findes ingen 100% sikker metode hvorpå man kan beskytte sin PC, udover naturligvis at koble sig fra Internettet og bruge maskinen som såkaldt ”stand-alone”.

En mere anvendelig løsning er et godt antivirusprodukt. Der findes på markedet flere produkter at vælge imellem, men det er vigtigt at vælge et antivirusprogram med mulighed for "live" opdatering over Internettet.

 

Ved at investere i et antivirusprogram får man oftest en eller anden form for et opdaterings abonnement af typisk et års varighed. Det gælder om ofte at opdatere sit antivusprogram, og samtidig sørge for jævnligt at scanne sin PC. De fleste antivirus-programmer kan sættes op, så de automatisk scanner e-mail og down-loadede filer.

 

Når antivirus program er installeret, skal det løbende vedligeholdes. Det er vigtigt man følger med i udviklingen og ofte læser producentens website, idet et antivirus-program kun beskytter mod kendte vira (altså dem som var kendte, da man sidst opdaterede).

På producentens site vil man også kunne læse, om det er nødvendigt at hente en evt. "patch" (en opdatering) til en ny virus, som endnu ikke er kommet med virus definitions-listen.


Ud over et antivirus program skal man være kritisk og varsom med, hvad man installerer og eksekvere på sin PC. Selv om man modtager en e-mail fra en god ven med en vedhæftet fil med navnet "Se lige her.vbs", er det ikke sikkert, at det er den gode ven, som har sendt filen, og med mindre man har aftalt at pågældende skal sende filen, bør man ikke eksekvere den.

Det gælder såvel hjemmecomputeren som den på arbejdspladsen.

I det hele taget skal man være meget varsom med vedhæftede filer. Senest er der set eksempler på meget lange filnavne, som nok slutter på .exe men navnet er så langt at brugeren ikke bliver opmærksom på dette, fordi Windows forkorter navnet til eksempelvis readme.txt.exe (til slut står der faktisk .exe) og filen er ikke en tekst fil.

 

Det gælder derfor også om at sætte sig grundigt ind i det operativ system man anvender. Anvender man f.eks. Windows og Internet Explorer er det værd at kigge på fx sikkerhedsindstillingerne, for derigennem at indstille softwaren til automatisk at lukke for eventuelle svagheder.

Er man fx ikke programmør eller professionel ”superbruger” kan det overvejes om det er nødvendigt at have Active Script Hosting slået til i Windows.

Man skal ligeledes være opmærksom på om man har funktionen "vis skjulte filer" slået til og funktionen "vis ikke kendte filendelser" slået fra. Med sidstnævnte funktion slået til vil man ikke kunne se, hvilke filtyper der er vedhæftet en e-mail og en fil med navnet "vigtigt.txt.exe" vil fremstå som "vigtig.txt".

Det er ikke muligt at fremhæve specifikke styresystemer. Alle systemer er sårbare og alle systemer har "huller". Det er disse huller, som bliver udnyttet af vira og trojanske heste.

 

Derfor er det bedste råd igen, at man følger med i udviklingen på det software, som man benytter. Der kommer ofte opdateringer (patches) til programmerne netop for at lukke nogle af alle hullerne, og dette er specielt relevant på den software man benytter til Internet (browser og e-mail program).

Endelig er der mulighed for at følge den generelle udvikling via diverse nyhedsbreve, magasiner og nyhedsgrupper. En række af de store web portaler har f.eks. nyhedsbreve der specifikt omhandler virus.

En PC kan sammenlignes lidt med en bil - det er ikke nok bare at investere i den, den skal også have service og vedligeholdelse.

 

 

10 gode tips

  1. For at have en 'sikker' pc er det en fordel at bruge både en virusscanner og en firewall.

  2. Vær kritisk med de programmer du installerer, hent ikke programmer fra 'useriøse' steder.

  3. Tænk dig godt om inden du åbner filer der kommer i en e-mail, slet dem du ikke selv har bedt om.

  4. Giv ikke personlige oplysninger om dig selv til andre på internettet.

  5. Det er forholdsvis simpelt at sikre sin pc mod virus eller hackere, ved at bruge lidt sund fornuft.

  6. Hvis du bruger en virusscanner så sørg for at den er opdateret, da en gammel opdatering ikke virker på de nye virus der kommer.

  7. Installerer du også en firewall, så sørg for at den dækker dig ordentlig, og tillad ikke traffik, du ikke kender.

  8. Åben ikke filer der kommer fra nyhedsgrupper, ICQ eller andre usikre steder, uden at du først har virusscannet dem.

  9. Sikkerhed er ikke sværer end man gør det til, gør det derfor simpelt men effektivt.

  10. Fortæl dem du kender, at du tager sikkerhed seriøst og få en debat om det.

 

Virus

Ved du at det i henhold til dansk lovgivning er strafbart at sprede virus ?
Da virus ødelægger data, kan det straffes efter straffelovens hærværksparagraf

§ 291 Hærværk

Den, som ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting der tilhører en anden, straffes med bøde, hæfte eller med fængsel indtil 1 år.

Stk. 2.
Øves der hærværk af betydeligt omfang, eller er gerningsmanden tidligere fundet skyldig efter nærværende paragraf eller efter §§ 180, 181, 183, stk. 1 og 2, 184 stk. 1, 193 eller 194, kan straffen stige til fængsel i 4 år.

Stk. 3.
Forvoldes skaden under de i stk. 2 nævnte omstændigheder af grov uagtsomhed, er straffen bøde, hæfte eller fængsel i indtil 6 måneder.

Hackere
Her følger en gennemgang af de relevante paragraffer, som hackere løber ind i, når de bliver opdaget.

 

§ 193 Hacking
Den, som på retsstridig måde fremkalder omfattende forstyrrelse i driften af almindelige samfærdselsmidler, offentlig postbesørgelse, telegraf- eller telefonanlæg, radio- eller fjernsynsanlæg, databehandlingsanlæg eller anlæg, der tjener til almindelig forsyning med vand, gas, elektrisk strøm eller varme, straffes med hæfte eller med fængsel indtil 4 år eller under formildende omstændigheder med bøde.
 

Stk. 2.
Begås forbrydelsen uagtsomt, er straffen bøde eller hæfte.

§ 263 Hacking
 

Med bøde, hæfte eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget:

  1. bryder eller unddrager nogen et brev, telegram eller anden lukket meddelelse eller optegnelse eller gør sig bekendt med indholdet,
    skaffer sig adgang til andres gemmer.

  2. ved hjælp af apparat hemmeligt aflytter eller optager udtalelser fremsat i enrum, telefonsamtaler eller anden samtale mellem andre eller forhandlinger i lukket møde, som han ikke selv deltager i, eller hvortil han uberettiget har skaffet sig adgang.

    Stk. 2.
    Med bøde, hæfte eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget skaffer sig adgang til andens oplysninger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et anlæg til elektronisk databehandling.
    Stk. 3.
    Begås de i stk. 1 eller 2 nævnte forhold med forsæt til at skaffe sig eller gøre sig bekendt med oplysninger om en virksomheds erhvervshemmeligheder eller under andre særlig skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel indtil 4 år.

 

Home ] Up ]

Send mail til goy@wiblemo.com med kommentarer, spørgsmål eller andet vedrørende denn hjemmside.
Copyright © 1998 Wiblemo
Last modified: 02/21/08